Bett

Fick en fråga för några dagar sedan om vad jag använder för bett när jag rider Gabbe och vilka bett jag använde när jag hade problem med munnen och vad han hade för bett när jag köpte honom. 

Svaren är ganska enkla, jag är nästintill emot att ha skarpa bett på en häst om man verkligen inte behöver det. Om man gör det fast man inte behöver det kan man råka ut för samma skit som jag, att han blev stum i handen och hängig. Det kan jag lova er att det vill ni slippa! 
Jag hade problem att han drog i skogen ett tag och då satte jag på ett pelham-bett och fy vad hemsk han blev och rida ett tag efter det. Sedan det problemet har jag endast ridit på vanligt tredelat silver bett. 

När jag köpte honom och de första 2 åren red jag på ett sweet-iron bett och det totalt älskade min häst över allt annat, men sedan kollade jag i TR och man fick tydligen inte rida med ett bett med två olika metaller. Så jag bytte till vanligt rostfritt bett och det har vi vant oss vid nu. Det känns så himmla bra att kunna rida på ett vanlig bett för det är bra för både häst och ryttare. Jag försöker även att rida andra hästar på vanliga bett för det känns rätt, men känner jag att jag inte har någon kontroll eller får de svar jag vill ha så tar jag ett annat bett för både min och hästens bästa, men först och främst vill jag rida på ett vanligt bett.

Ett pelham-bett som min häst blev totalt stum av och hängig, det tog två månader att rida bort...
Detta rostfria bett rider jag på just nu överallt både på banan och i skogen. 
Sweet-iron bett som jag red på länge och det är jätte bra för hästar som man vill ska tugga på bettet, tydligen smakar det mums-mums tycker Gabbe ;) Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0