Sista januari

Nu är det redan den sista januari, vart tar tiden vägen? Den försvinner hela tiden och jag känner mig jämt och ständigt små stressad fast det inte finns någon anledning till det, men så är det just nu!

Men som jag skrev tidigare är jag på bra humör nu efter att 2 hästar idag gick så bra!


Sedan red jag min lilla bus ponny! Efter att ha varit så fin igår kunde jag inget annat än vara nöjd med honom även idag, därför blev det inget seriöst pass idag överhuvudtaget. Vi var båda på bushumör (eftersom jag drack kaffe innan gick jag på det och var busig). Vi skrittade och travade ut en sväng först och han var så fin och lätt i handen när vi varit ute i 15 min red jag en sväng på terrängbanan. Där busade vi till det! Han fick galoppera i ett friskt tempo och skakade lite på huvudet och sprang ganska fort men kontrollerat. Öronen var hela tiden spänt riktade framåt och man såg glädjen i hans ögon! Jag kunde inte låta bli att ta några skutt över en stock och det märktes på Gabbe att han mer än gärna också gjorde det. Jag hoppade 4 skutt och efter de två första så tände Gabbe till ganska mycket och han blev ännu gladare, som tydligen var möjligt! Efter det kändes det som om det var dags att trappa ner och lugna ner honom så jag red på volter och skänkelvikningar och han blev jätte fin och då var det dags att avsluta.

Lilleman var spänd idag också när jag red ut i skogen, men när han slappnade av och lyssnade på mig gick han helt okej.
Jerker idag var jätte kul och rida. Jag red på pessoa och sporrar på terrängbanan eftersom det var mörkt ute. Han var verkligen jätte fin i sidorna även fast han vilade igår. I början var han lite seg men det var ganska bra för då fick jag tid att rida igenom honom på volter och i öppnor. Sporrarna använde jag nästan ingenting förutom i början och det kändes väldigt skönt. Efter galoppen så piggnade han till och han fick en bra energi och tempo utan att bli för pigg eller stark. Han lyssnade bra för hjälper framåt och tillbaka utan några större diskutioner. Idag avr jag verkligen jätte nöjd med honom. 


Då så, nu finns det tid!

Nu har jag precis kommit hem från stallet och är på jätte bra humör, men jag är trött inombords men det har jag lagt bakom mig efter och ha ridit 2 jätte duktiga hästar idag!

Först kan jag berätta om gårdagens pass, jag red med så gott som en hand eftersom jag hade gjort illa mitt finger. Jag red i rid-tumm-vantar och det gick jätte bra för det gjorde inte ont någonstans. Jag red Gabbe på terrängbanan och vad han lyssnade bra fast jag red med 1 och en halv hand. Det är inte sant vilket humör min häst är på just nu. Han går som en klocka så gått som hela tiden, en stor sak som hjälpt mig är att jag ridit Jerker. Men iaf, jag red mycket öppnor och skänkelvikningar för att få honom lätt i handen och fin för små hjälper. Sporrar använde jag mig av idag fast det egentligen inte hade behövts, men jag vill försöka få honom att gå för små hjälper med sporrar på. Det fungerade kalas han blev till och med lite sur när jag petade till honom lite hårt med skänkeln, så snacka om skillnad för respekten för sporrarna. Han var så fin att det till och med gick att göra rena byten som ibland kan vara ett problem. Det var mörkt men Gabbe gick väldigt bra ändå  och brydde sig ingenting om det. Jag var jätte nöjd med honom från start till slutet. Formen gick att reglera lätt och även hans steglängd genom att bara tänka. Det är så här man alltid vill ha det när man rider, för då är man 1 med hästen!
Öppnorna var klockrena idag i alla gångarter och i galoppen kändes det 100% rätt och han följde mig bara genom vikten! Min lilla stjärna <3Det kommer ett inlägg lite senare om dagens pass så att det här inlägget inte blir allt för långt och jobbigt att läsa!

Fin häst

Idag gick passet verkligen super bra på Gabbe. Men jag orkar och hinner inte blogga idag för har hur mycket läxor som helst och jag har ont i fingrarna så inlägg om passet kommer i morgon:D 

Ha en bra kväll!

Tittar på hästsaker

Mamma har just berättat att hon ska åka till Ullared den 15 mars! Jag vill också följa med men jag måste vara i skolan... Det som är bra är att det är strax innan jag fyller år så jag kan skriva en önskelista så får hon handla lite saker där både till mig och hästen. 

Nu så har jag fastnat på internet för att kolla på saker till Gabbe. Att handla saker till hästar är blande det roligaste jag vet, men dyrt!


Dessa skydd tycker jag är riktigt snygga och jag skulle gärna vilja ha de på Gabbe! Vad tycker ni om dessa? Vad tror ni att de kostar? ;)

Dagens pass

Jag red Gabbe först och han var verkligen jätte bra! Jag red ut på honom idag och han var pigg och glad hela tiden och han lyssnade till 100 procent hela tiden. I traven hade han en bra takt och en jätte fin form, han bar sig själv och jag hade ingenting i händerna alls. Han var lite spänd när vi red förbi där vildsvinen brukar hålla till och där deras mat finns, men jag klappade honom och petade till honom med skänklarna och han slappnade av.
Det börjar kännas som om varje pass går bättre och bättre för varje dag och nu börjar han bli väldigt lätt att rida! Att han går av sig själv och gör allt på ett bra sätt gör inte saken sämre :D 

Jerker red jag också ut på idag och i början var han lite stark och lite väl pigg, då hade jag lite svårt att hålla honom lugn så jag fick rida mycket avbrott för att få hans koncetration på mig. I början blev inte avbrotten så bra men sedan släppte det och han blev väldigt lydig. Han fick dock lite små-spring-fortare attacker ibland så jag fick bromsa ganska mycket ibland. Men efter lite öppnor och sknkelvikningar gick allt mycket bättre och han blev jätte kul och rida. Jag travade en kortis på 7 min på terrängbanan för att han skulle slappna av lite mer och han var jätte fin då och passet slutades bra här! 

Lilleman var inte på humör idag, jag red på terrängbanan och han var inte så fokuserad som jag önskat så det blev ett kort pass idag för det fanns saker som störde hela tiden och det kändes inte som om det var något att tjafsa om efter att jag försökt några gånger. Men när han lyssnade på mig gick det ganska bra, men det går säkert bättre nästa gång :)Hann inte skriva igår

Jag hann inte skriva ett inlägg igår då  vi åkte till stallet runt 10 eftersom jag skulle bort på eftermiddagen runt två och innan det skulle jag rida 2 hästar. 

Lilleman var väldigt spänd i början och jag red ut på honom en sväng på 40 min. Det blev en del tjafs från hans sida men lugnade sig fort och blev fin i sidorna och lyssnade bra på formregleringen som jag arbetade mycket med när han blev fin. Så det slutade bra.

Gabbe som vilade i förrgår gick väldigt bra! I början var han olydig och så fort jag tog lite i honom började han samla sig och hoppa lite på stället med öronen framåt. Men han gav sig väldigt fort och han blev jätte fin i sidorna och han lyssnade bra för små hjälper när jag skulle rida öppnor och skänkelvikningar! I galoppen hade han super bra energi och det gick att reglrera tempo och formen på ett lätt sätt. Han var glad under hela uteritten och han avslutades verkligen på topp!

Jerker fick vila idag :)

Hööks nya saker

Här är några produkt nyheter från Hööks som jag själv tycker är väldigt snygga och att de finns för ett riktigt bra pris! Färgerna på schabraken är betydligt snyggare och annorlunda, där färgerna sticker ut ur mängden!
Det är dessa färger som är årets färger på schabraken från Hööks och det finns matchande lindor också så detta hoppas jag få se mycket av på många ryttare då varje färg passar en viss hästfärg och det blir nog väldigt snyggt att matacha detta. Jag skulle lätt vilja ha det ill-gröna på Gabbe!

Ingen vidare dag alls

Idag var det verkligen inte varken min eller hästarnas dag överhuvudtaget. Det gick inte alls bra och rida då båda hästarna var ganska ouppmärksamma och pigga och båda hade lite smått med respekt idag. 

Red först Lilleman som till en början gick super fram till att det börja skymma då han blev rädd för allt, började spänna sig i nacken och drog upp huvudet jätte högt. Vi var inte alls överrens under en period. Jag blev lite små sur på honom och sa till honom ordentligt en gång sen räckte det. Han blev jätte fin och han verkade trivas bra och var inte alls lika spänd och rädd. I slutet gick det jätte bra och han var fin i sidorna och hade en bra form och energi. 

Jerker som gick så otroligt bra igår var inte alls på humör idag, han var pigg och ofokiserad under största delen av passet. Jag tror en del av det arga satt kvar i mitt huvud sen Lilleman. SÅ jag tog några djupa andetag och började om. Då gick det betydligt bättre. Han lyssnade mycket bättre för tempoväxlingarna och han gjorde fina öppnor och jag kunde vara välidgt lätt i handen! Men det blev även några diskussioner även på denna häst men de löstes fort, efter det att jag började slappna av.

I summa av det hela så gick det okej att rida idag men det uppstod några konflikter som jag gärna skulle skippat men både jag och hästarna gav sig och båda hästarna gick jätte bra de sista 15 minutrarna.

26-01-12

Jag är så nöjd med de hästar jag red idag! Men det blev en annan planering idag. Det var ju meningen att Gabbe skulle vila idag med så blev det icke. Jag red först Gabbe på terrängbanan och han var så väl igenomriden och så fin att det kändes så onödigt att nöta på saker som redan var näst intill perfekt! Hur fin som helst i formen och han bar sig själv hela tiden och det var jätte lätt att rida med små hjälper och lätta händer! Jag red nog bara i 25 min för han gjorde bra öppnor, slutor och han gjorde till och med rena byten! Det händer näst intill aldrig bara när han är väl igenomriden. Så det kändes så värdelöst att nöta på honom när han gick så bra så det blev ett kort men intensivt pass i alla gångarter och han lyssnade till 100% hela tiden. 

Sen red jag Jerker för första gången med sporrar och vanlgit bett. I skritten och traven var det mycket lättare att rida med detta så det kommer jag nog fortsätta göra, kanske inte rida med sporrar varje dag men iaf med vanligt bett. I början var han jätte fin och jag red mcyket öppnor för att få igenom honom i sidorna och få hoonm för skänklarna. Det blev ett jätte bra resultat. Han lyssnade väldigt bra på tempoväxlingarna och det gick att vara jätte lätt i handen. Sen gjorde jag ju ett stors misstag, när jag fattade galopp gjorde jag en typisk "Gabbe" fattning, vilket innebär att jag fattar galopp och sedan peter till med sjänklarna för att få frma honom! Detta gjorde jag på Jerker! Han trodde han skulle springa fort så det gick väldigt fort och han blev lite stark och ville inte riktigt bromsa så jag la honom på en volt för att få igenom honom i sidan och bryta av, han ville även springa ikapp med Lucky. 
Sen tog det ett tag att lugne ner honom igen. Sen efter det så gick galoppen hur bra som helst! Han gjorde fina öppnor i galoppen och lyssnade jätte bra. Det gick betydligt bättre att rida på vanligt  bett så det ska jag fortsätta göra!

I morgon ska båda hästarna vila och jag ska bara rida Lilleman :D

Nu blir det stallet

Nu ska vi snart åka till stallet, ska bara dricka upp mitt kaffe först. Det blir att bara rida Jerker idag och Gabbe får vila :DJogging pass

Idag blev det bara ett lugnt jogging pass på Gabbe. Han gick ganska hårt igår så jag ville bara att han inte skulle vara stel. Först skritta jag en sväng på vägen på långa och korta tyglar. Sedan så red jag ungefär 15 min på terrängbanan och red öppnor och skänkelvikningar utan för höga krav utan bara för att få honom fin för skänklarna och i sidorna. Gabbe var väldigt pigg idag och det märktes att han blev igenomriden ordentligt igår för att var så lätt. Fin i sidvärtsrörelserna och lätt i sidorna för att reglera ställningen. Han var lite väl pigg idag och han kändes glad och lätt att rida idag. Det var jätte bra att jag red i ridhuset igår och hoppas att det håller i sig ett tag framöver. Han lyssnade också bra på tempoväxlingar både fram och tillbaka. Allt var allmänt enkelt idag helt enkelt och det kändes verkligen jätte bra!

I morgon ska han dock vila då jag ska rida Lilleman och Jerker. Jag tycker Gabbe gått så bra nu och ganska hårt så han förtjänar en vilodag :DSova vore skönt

Vad skönt det skulle vara att bara gå och lägga sig just nu, har varit ganska slitet i skolan idag fast vi knappt haft några lektioner alls. Det känns som om det är något fel på min kropp lite till och från, blir så himla trött efter en skoldag. Det enda som gör mig pigg är att rida och ju mer jag rider desto bättre mår jag när jag kommer hem från stallet! Vad skulle jag göra utan min häst och stallet? Jag skulle varken orka med skolan, må bra eller ha så kul som jag har när jag rider och bara är i stallet. Jag trivs så bra i stallet där jag står, det är inget skit snack, lagom många hästar och mycket snälla människor! 

Hästar och stallmiljön gör mig pigg och att jag mår bra dagligen, det finns vissa tider då det är jobbigt i skolan och på eftermiddagarna/kvällarna så är man i stallet och kan släppa allt!
Ibland behöver man en kick för att få motivation att hålla i det arbete som är med hästen och allt. Men det finns så mycket som tar tillbaka motivationen så den är borta lika fort som den kommit! 

Detta är min terapi, motion och medicin och det är det bästa som finns :D


Min fina ponny

Idag var min häst väldigt fin den största delen av ridpasset. I början så var han spänd och hade svårt att hålla koll på omgivningen på de andra hästarna. Han brukar ofta ha en tendens att bli spänd och stressad när han går ihop i ett ridhus med andra hästar. Men idag skötte han sig jätte, jätte bra. Han var pigg och glad men samtidigt så lyssnade han på små hjälper nästan hela tiden. Ungefär 90% av passet kunde jag bara sitta där och bara hänga med och ha ett stadigt tygeltag och hålla om med skänklarna så skötte han resten. Han gjorde rätt fina öppnor stundtals idag. Han gick ganska hårt idag jämfört med vad han gjort på ett långt tag. Han gjorde vissa jätte bra öppnor i galopp också. I galoppen blev han stundtals lite hängande i handen men då red jag öppnor längs långsidorna för att få upp honom på yttertygeln och samtidigt ha honom runt innerskänkeln. 
Det blev ett ganska långt pass men det kändes väldigt bra för att vara första gången med hård ridning på ett bra tag. Det var skönt att han hade så lätt för tempoväxlingar både framåt och tillbaka!
Helt klart ett godkänt pass! 

På torsdag morgon åker Mathias och Malin utomlands. Jag ska därför rida två av deras hästar och hinna med min egna. Jag kommer verkligen få planera hur veckan ska se ut och vilka som ska gå vilken dag osv! :D


Kvällsöppet

Shit, jag sitter och kollar på kvällsöppet från igår och jag blir bara så jä*la arg! Se som står och debutterar emot ridsport och jag sitter här och blir galen på detta! De har ingen aning om vad som händer i ridsporten och det märks!

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kvallsoppet?title=kvallsoppet&videoid=2143688
Har ni inte sett? Kolla in detta och spola fram till 20 min för då börjar debatten om ridsport!

Ridhuset idag!

Idag ska jag med Mathias till ett ridhus. Det ska bli så skönt att få rida ordentligt på min ponny. Gabbe har inte gått på en bana eller i ett ridhus på 2 månader. Det känns verkligen som om det är något vi behöver, både komma i väg och få rida ordentligt! 

Hörs senare :D

Shit, vilka hästar!

Idag var jag så glad som jag kan vara när det gäller och vara nöjd efter ett ridpass. Jag började att rida Gabbe en sväng i skogen först, det blev bara skritt då i ungefär 20 min. Sedan red jag på terrängbanan i mörker. Gabbe var hur fin som helst i alla gångarter. Han var jätte fin i sidorna och han var inte hängande någonstans. Han var lagom pigg men med mycket energi. I traven var han jätte fin i formen och han bar sig själv jätte bra under hela passet. Jag provade att rida på ett sätt jag inte gjor förut, att när det går mer samlat skulle han gå i en något lägre form och när jag skulle skjuta på skulle han g i en högra form. Detta gjorde jag för att just reglera hans bärighet och att han kan gå i olika former beroende på energi och den gångart och tempo som jag vill ha. Detta fungerade väldigt bra för att aldrig ha gjort det förut. Jag fick en jätte chock när han gick så bra. Att hans humör kan vända som på en 5 öring visste jag men att han kan ändra sitt humör efter vad jag vill och verkligen anstränga sig när jag vill, det har vi haft problem med. Men detta verkar släppa nu! I galoppen var det mycket tempoväxlingar precis som i traven och jä*lar vilken energi i den samlade galoppen det fanns idag! Han lyssnade framåt för små hjälper och jag behövde bara knipa lätt med låren så samlade han sig och höjde formen. Det han gjorde idag brukar fungera när jag rider med sporrar och med ett långt dressyrspö. Idag fungerade det utan spö och sporrar! En lycklig tjej satt på Gabbe när jag travade av =D

Jerker var minst lika fin som Gabbe idag, jag skrittade ut en sväng i skogen med Matilda och Lucky fört. Sen red vi även på terrängbanan och jag red först på lite volter och serpentiner för att få igenom sidorna och få honom lugn. Det var helt konstigt vad bra allt gick idag. Han lyssnade för jätte små hjälper både framåt och tillbaka. Jag kunde vara hur lätt som helst i handen och han gick hur bra som helst. I galoppen blev han dock lite stark ibland men efter att fått igenom sidorna även där så fungerade allt bra. Även på honom red jag mycket tempoväxlingar i traven och galoppen för att få honom lyhörd, lixom Gabbe så lossnade allt fort och han travade på i ett bra tempo och jag kunde bara sitta där och vara lätt i handen och göra ingenting! 

Helt klart MVG från båda hästarna idag! :D 


Nu blir det stallet

Nu ska jag snart åka till stallet och rida 2 hästar. Jag kommer inte komma hem förrän runt 8 så ni får vänta till dess innan ni får inlägg här ifrån :D 

Hörs senare!

Är med och tävlar


Kolla detta

Det här är nog en av de roligaste sakerna jag sett, det är en väldigt bra idé tycker jag. Jag tycker det är det för det finns ponnyer/hästar som inte vill tävla, jag har erfarenhet av detta. Det finns även de ryttare som blir hur nervösa som helst för att folk tittar och att dommaren tittar just på dig och ingen annan, live! 
Tekniken går framåt och det här är verkligen något som jag skulle vilja prova, helt klart! Sedan kan man tävla så många fler utan att det blir så stor grej av det hela och detta kan även ancändas som push för att pusha yngre ryttare till att våga ge sig ut på riktiga tävlingar om det gått bra på dessa tekniska tävlingarna.

Jag skulle inte vilja göra detta för och vinna överhuvudtaget utan det skulle bara vara en kul grej och prova på.
Denna idé är helt klart en stor hiss!

14 bilar!

Kollade in på aftonbladets hemsida idag och hittade bilder på alla 14 bilar som Rolf-Göran Bengtsson vunnit under sin tid som proffs ryttare. Hela 14 st har det blivit och vill även ni se bilder på alla dessa kolla in denna länk:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/ridsport/article14249160.ab

Snacka om dyrt med bensin/ diesel till alla dessa bilar, haha ;)  


Dagens ridpass

Jag började och rida Gabbe på terrängbanan och mamma fick följa med för att säga vad jag skulle göra åt min galning till häst som aldrig kan hålla sig på 4 ben. Men bara för att mamma följde med så var han hur fin som helst! Han var lagom pigg och lagom seg, han var verkligen helt fantastisk att rida idag! Det var verkligen den gamla vanliga Gabbe som är tillbaka. Han hade jätte bra takt och energi i steget utan att det blev stressigt och såg konstigt ut och det kändes jätte bra. Han var lätt att ha i handen, jag hade nästan ingenting där faktiskt utan ett lätt stöd. Han lyssnade bra för skänkeln för att runda och jag behövde aldrig ta ett tygeltag utan kunde vara lätt i handen och hålla stöd för inne skänkeln och han rundade sig jätte bra i båda sidorna. I galoppen var han mer än bra och det kändes hur bra som helst. Han hade energin och var jätte lätt att rida framåt och sedan ta tillbaka utan att ta i handen. Mamma tyckte han var jätte fin i samlingen för att han hade en energi samtidigt som han nästan gick på stället. Synd att jag inte har det på varken bild eller film. Så Gabbe var super duktig idag. 

Sedan red jag ut en sväng på Mathias häst och han gick verkligen bra idag. Han var pigg utan att bli stark och även han lyssnad bra för tempoväxlingar för små hjälper. Dock mötte vi lite jägare med bilar, hundar och gevär stora som hus. Hundarna började skälla så smått och Jerker tyckte de var lite små läskigt men skötte sig. Men vi var tvunga att vänd eftersom vi inte kunde rida i deras skytte bana eller vad man ska kalla det. Men hästen skötte sig super idag han också, dock bev det bara skritt och trav eftersom det var så halt överallt och det är aldrig kul och halka. 

Det var dagen i stallet det och vi har precis kommit hem från stan nu och jag ska sitta och glo framför TV:n hela kvällen lång för att tagga till skolan i morgon.

Revyn

Nu har vi precis kommit hem från katrineholms revyn och den var väldigt bra i år och nästan allt var jätte bra. 

Men dagens pass på min pigga åsna gick inte alls något bra idag, han har alldeles för mycket energi för att kunna lugna ner sig och andas och slappna av.
Jag red först ett varv runt kvarteret och då var han ganska lugn och jag försökte honom att trava långsamt och i låg form, men det var het tvärt om mot vad han ville. Han ville gå i en hög form och fort. Sen red jag ut en sväng på en grusväg där jag galopperade och red honom i en lugn galopp och han bar sig jätte bra och hade energin samtidigt som jag bromsade och han tog vara på energin helt okej och var faktiskt jätte fin. Efter galoppen blev han pigg men på ett okej sätt, han bar upp sig i nacken och trampade längre steg utan att bli springig! Detta kändes jätte bra. Sen galopperade jag igen och då tog han tag i bettet och lyssnade inte för små hjälper för bromsen som han gjorde tidigare. Nu fick jag verkligen ta tag i honom för att få honom att lyssna, han var inte lika lydig i denna galopp men efter ett tag så lugnade han sig och började galoppera på stället och han började lugna sig och jag kunde rida honom i en lägre form men han ville ändå springa fort. Jag ställde mig i fältsits och lät honom galoppera på och hoppades på att han skulle tröttna, men det blev helt omvänt. Han sprang fortare och lyssnade mindre. Sen skrittade jag honom på långa tyglar, eller taktade rättare sagt. Det var det enda som fungerade. 

Jag provade att rida honom på terrängbanan och hoppades att kunna rida där ett bra tag så han kunde gå ett hårt och längre pass idag för att ta slut på sin energi. Men han trampade på stället och ville bara springa, sen gjorde han några klassiska Gabbe svängningar och vände 180° på 1/100 sekund. Jag höll på att flyga av :P Men höll mig kvar och jag gav upp och skrittade hemåt, han travade då på stället och jag försökte lugna ner honom men lyckades inte helt. Men han lugnade sig de sista 50 m innan stallet. Men han verkar så glad när vi rider fast jag blir lite små arg på honom som han beter sig. 

Har glömt det!

Jag hade ju glömmt att jag hade en frågestund här på bloggen i början av janurai! Den tänkte jag svara på söndag. Nu så är det lite frågor men pga att datorn muppar lite just nu så blir det svårt med videoblogg denna gång tuvärr. Jag har tråkigt nu så tänkte svara på lite frågor nu. 

Vilka är dina favoritraser/ minst omtyckta raser? Varför tycker du så?
Nu är detta mina åsikter och mina favoritraser är på ponnyer New forest och Gotlandsruss och på häst Svenskt halvblod. De jag tycker minst om är fjordingar och travare, det finns ju en hel del fina travare och fjordingar men det är något med de som jag inte gillar. New forest är roliga för de är för det mesta busiga och lite olydiga, men får man över de på sin sida är de helt klart den bästa rasen! Gotlandsruss är busiga och söta och även de är jätte kul att rida. 

Har du någon förebild inom idrotten hoppning och dressyr?
Jag tycker att Rolf-Göran Bengtsson rider väldigt mjukt och fint så hans stil gillar jag och det samma gäller dressyrryttaren Edward Gal. 

Har du någon pojkvän?
Nej, inte just nu.

5 ord som beskriver din drömhäst
Gråskimmel, mjuk och pigg att rida, swung i steget och mysig att hålla på med i stallet och boxen. 

Vilka bloggar läser du dagligen?
Jag läser inte så många bloggar dagligen, slänger en blick på vissa ibland men det finns en blogg jag läser varje dag och det är Sofia Gennes blogg, Gennes.se! En bra blogg! Sen klickar jag in på bloggar som kommenterar på min blogg. 

Hur högt har du hoppat med häst / ponny?
Med ponny 135-140 cm bana på 120cm. På häst (är jag inte så van) har jag hoppat enstaka hinder på 115-120 på en ridskolehäst.

Rösta

http://apps.facebook.com/aretshast/?flashparamcontributionid=345338

Gå in och rösta på min knäppa häst ;)Årets Häst 2012 <------- Klicka på denna länk för att komma till bilden och hemsidan där du röstar :D

1 häst och 1 åsna

Det var dessa djur jag red idag. Jag red först Gabbe på terrängbanan till en början. Han har stått i 2 dagar och det var -8 grader och det tycker Gabbe är kallt och han blir pigg som tusan. I början gick det bra, han var jätte pigg och super glad. Men när jag skulle trava så blev han för pigg och började springa eller galoppera på stället. Jag tog tag i honom för att kunna stanna och få lite uppmärksamhet och då stegrar han. Han stegrar ALDRIG men idag kunde jag förstå honom, han var pigg och jag sa åt honom att inte springa och då blev det kortslutning eller något i skallen på honom. Sen kom det en till som skulle rida på terrängbanan på samma ställe som jag och då blev min häst oridbar! Jag hade precis fått honom lugn och fin och så blir han så konstig när det kommer en häst till! Han skulle springa till den och ha kapplöpning eller något och sen ville han alltid veta var den andra höll hus. Så han höll på att springa, bocka och små stegra! Tillslut gav jag upp och travade ut en sväng i skogen istället och vilken skillnad det blev! Han var hur fin som helst, lätt i handen fin för skänklarna både för hjälper framåt, samling och sidvärts! Så skön känsla, målet idag avr att rida honom i en så låg form som möjlig och då honom och slappna av och inte bli stressad, som han har en tendens att bli när han vilat. Det var jätte skönt att det slutade så bra med en så skön känsla!


Så upp på nästa häst som var Jerker, det var tur att min häst avslutat så bra så jag var på jätte bra humör. Även honom ed jag på terrängbanan men han skötte sig så mkt bättre. I början så gick det lite fort och han lyssnade inte så bra för bromsen och så var han spänd för det var mörkt och det rörde sig i skogen. Efter ett tag blev han lite stark och jag märkte att jag blev lite hängande i handen och jag kände att jag var tvungen att bli av med det. Så jag började räta upp mig och bromsa med sätet och låren och fy fasen vilken skillnad! Han blev helt plötsligt en annan häst och han var fin i sidorna och lyssnade bra på tempoväxlingar både framåt och tillbaka. I slutet blev han jätte fin och det var kul och rida!

Nu är jag helt slut, efter två dagar med ingen ridning till att rida 2 hästar, det var hårt men nu mår jag bättre men lite seg i kroppen men jag piggnar nog till för jag är på jätte bra humör efter dessa två avslutningar på passen :D


Det har hänt lite iaf

Nu har jag ändrat lite på bloggens utseende, kanske inte så mycket så att man ser en stor förändring men det är en början på det som jag tänkt ska komma senare. Det ska läggas till lite i vänster spalten och jag har tänkt att lägga katagorierna där istället för att de sitter under headern.

Det som jag gjort nu är att jag gjort om bloggvin-genvägen, klicka gärna på den och följ mig via bloglovin. Sedan har jag gjort en kortare presentation som ligger som bild i vänster spalten.
 
 

Imorgon

Jag kommer vara hemma från skolan i morgon också och det betyder att om jag mår bättre och orkar sitta framför datorn en liten stund iaf så kommer en den förändringar ske på bloggen utseendemässigt. Så håll ögonen öppna!

Ingen har väl missat

Ingen av er läsare har väl missat vad aftonbladets krönikör skrev om Roffe efter han tagit hem Jerringpriset. Han skrev att hästen borde få priset och att han inte hade en jä*la aning om vem Rolf-Göran var. Nu har han ställts mot väggen för att bli bevisad att ridsport är en sport och inte bara något där man åker runt på en häst hela tiden. Denna utmaning fick honom att tänka om. 

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/ridsport/article14234349.ab

Detta måste ni hästintrsserade bara läsa och vad tycker ni om hans reaktion efter detta? Vad kul det är att vara hemma...

Jag börjar bli uttåkad av att sitta här hemma och inte må bra, jag orkar inte sitta vid dator och ingenting. Jag blev hemma idag och bli hemma i morgon eftersom jag mår som jag mår. Det värsta är att jag inte orkar göra några läxor eller någonting. 

Min häst har fått vila 2 dagar igår och idag. Igår var varken jag eller mamma i stallet eftersom hon sluta så sent och jag mådde illa. Idag så rycktade jag Gabbe och han tyckte det var jätte skönt och han var lite små sur eftersom vi inte var där igår. Men han blev glad av att bli rycktad och han var glad att jag prata med honom :)


Sjuk igen

Jag gick hem från skolan idag igen för jag hade ont i huvudet och mådde illa. Det är så konstigt att jag de senaste 6 dagarna har mått så dåligt. Jag tror inte jag kan säga att jag är sjuk, men illa mår jag iaf! Jag stannar hemma från skolan i morgon för att vara säker på att bli frisk och att jag mår bra.

Men nu ska jag skriva om ridpasset igår. Gabbe var välidgt fin att rida igår och det kändes bra under den största delen av passet. Jag red ut och skrittade ganska mycket i början på långa och korta tyglar. Han var fin i munnen och fin i sidorna. I traven var han för pigg och hann inte alltid med. Han hade väldigt bråttom och det kändes lite små stressat. Jag försökte ta vara på energin genom att rida skänkelvikningar och öppnor men det var inte det allra lättaste idag, det var skymmning så det skiftade lite färger i skogen som var läskigt tyckte han. Sen galopperade jag lite i båda galopperna och han skjuter in bakdelen lite väl mycket när man ska fatta och galoppera i höger galopp. Det gäller verkligen att flytta framdelen till samma spår som bakdelen men det är inte jätte lätt, som man hade hoppats att det var. Efter galopperna så blev han ännu piggare och gladare! Jag travade av ganska snart efter galoppen för att få honom i en lugn och harmonisk form och att han skulle bära sig själv. Han skötte sig exemplariskt! Så det slutade bra och han trampade på bra utan att det kändes stressig som det kan göra. Rolf-Göran Bengtsson

Han fick Jerringpriset 2011 och det är helt otroligt. Många svenska människor inom ridsporten hade hoppats på det här men aldrig trott på att det här verkligen skulle hända. Så lite som ridsporten är i världseliten så är det konstigt och stort för sporten att han vann folkets röster. Ser man efter galan, så ser man hur många som riktar kritik mot ridsporten:

" Det är hästen som borde få priset eftersom han bara sitter på och styr och hästen hoppar"
"Sköter den sig inte så åker den på stryk"

Dessa meningar visar hur lite människor i svenska sporten vet om ridsport och hur ointresserade alla är i Sverige. Detta väckte kanske inte rätt uppmärksamhet för oss ridmänniskor, många kritiker och bloggare på aftonbladet tycker att det var helt fel och att det borde varit något fel på räknaren eller något, för det skulle inte finnas en chans att han skulle vinna om inte det bara var ridmänniskor som röstade.  

Väx upp ridsport är en sport lika mycket som skidor och fotboll. Det är bara för att hästarna är så viktiga för att kunna ta en medalj eller uppmärksamhet.
Bild från ridsport

Personaladministration

Vi hade nyss personaladministration och vi fick reda på våra slutbetyg i denna kurs. Läraren sa att mitt betyg var det svåraste att sätta efter de resultat jag gjort. Jag fick MVG på första provet, VG+ på andra provet och det senaste provet i rättskunskapen fick jag VG+ och på de grupparbeten vi gjort så fick jag MVG. Hon hade pratat med rättskunskapsläraren och de kommit överrens om att jag skulle ha MVG för att det fanns de kvaliteterna hos mig och jag blev jätte glad! :D Nu ska jag satsa på MVG i rättskunskap också!Gårdagens pass!

Igår var min häst inte alls kul att rida, han var alldelles för pigg för att få en bra uppmärksamhet från hans sida. Det var en massa skogsmaskiner och andra saker ute i skogen och på vägen och det var mörkt så allt var ju jätte "läskigt". I början var han rätt fin och lagom pigg i skritten och ibörjan av traven. Men sen efter ett kort tag gick han för fort och han vägrade lyssna när jag försökte få honom att samla! Det var helt hopplöst att få honom att lyssna. Det enda som fungerade bra var skänkelvikningar eftersom han hade sin energi. 

Jag kunde inte låta bli att galoppera på en grusväg där det var det enda stället som det gick att galoppera på. I början var han lugn och hade en fin form. Men efter att ha galopperat några meter så började han bocka och springa fortare och fortare. Det var välidigt irriterade att han inte lyssnade för bromsen. Jag gjorde många halter för att få en reaktion men det fungerade inte. När vi sedan travade hemåt så gick det mer åt sidan än rakt fram. Och det var mer energi med studdsande än att ha en bra längd i stegen. Men men, han var pigg och jag har börjat dra ner på havren så han bara går på 1/2 skoppa. Han har börjat gå på hösliage och det märks på den energi han fått. Ikväll smäller det!

Ikväll är det dags för idrottsgalan och Rolf-Göran Bengtsson är nominerad till 2 priser och jag hoppas han vinner minst en för det förtjänar han och sporten! Hoppas ni fortsätter rösta på honom enda in till ikväll kl 20.00! 

Vilka ska kolla på idrottsgalan 2012?

Söndags kväll

Vilken dag idag, jag har bara tagit det lugnt och försökt få mig att må lite bättre efter de senaste 2 dagarna av sjukdom. Nu är jag nästintill frisk och jag känner mig mycket kvickare att göra saker. Idag så åkte mamma och jag till stallet runt halv 5 och jag red Gabbe på terrängbanan idag igen i mörker! Det var bara att på med reflexer och pannlampa och ge sig ut i ett kolsvart hål. Min häst var fin idag också precis som igår. Vi hade dock lite mer diskussioner idag än igår. Det tog ett bra tag att få honom att ge all uppmärksamhet till mig och inte till miljön. Det var dock lite mystiska saker som hände i skogen, vi såg en lampa i skogen och jag tror de var ute och jaga, eller?
Gabbe var spänd i början och lite väl hisspig och pigg på fel sätt. Han slog på sig eftersom han trampade över för mycket och hans framben inte hängde med bakbenens takt. Jag valde att ta vara på den energin istället för att försöka bromsa och lugna ner honom. VILKA skänkelvikningar han gjorde, jag flyttade bara bak skänkeln lite och flyttade vikten och han flyttade sig kvickt och rba åt sidan utan att tappa energin och inte bli för böjd! 

Han var dock lite stelare i höger sida idag än i vänster och det blev lite tjafs mellan oss när han vägrade ta en lätt ställning och runda sig för skänkeln utan att behöva ta ett stadigt tygeltag, det fungerade inte alls i början och han började flytta sig åt sidan istället för att böja sig. För att lösa detta problem red jag mycket serpentiner och volter för att få igenom den sidan. Men det var välidigt var det var en svår sak att göra idag, i vänster sidan var han däremot jätte fin. 

Han fick även galoppera idag fast han var på tårna och var rädd för vissa hinder som stod överallt, fast vi ridit förbi de flera gånger. I vänster galoppen fingerade allt jätte bra och han gjorde fina öppnor och var fin i sidan och lyssnade för drivningen framåt för fina hjälper och det räckte att räta upp sig så samlade han sig. I högervarv var det värre eftersom jag inte fått igenom den sidan ordentligt. Det släppte bättre i galoppen och jag red öppnor och många volter och avbrott i detta varv och det löste sig jätte bra! Det krånglade inte alls lika mycket som i traven. Efter galoppen så fungerade även traven jätte bra i båda varven, efter det så avslutade vi eftersom jag kommit fram till det jag ville av passet :)


Fråga

Moa:
Hej Sandra, vilken bra blogg du driver. Jag läser den minst 3 gånger per dag och om du inte gjort några nya inlägg läser jag gamla! Men jag undrar om du kan göra som många andra gjort att skriva 10 sanningar om dig själv? Vore kul, tack för en bra blogg!

Tack så mycket Moa :D
Visst kan jag göra det om du vill det så, din önskan är min lag ;)

Så här är 10 sanningar om mig själv: 

1. Jag ogillar människor som ljuger bakom ryggen på mig. Om jag hört någon som inte stämmer med mig eller någon kompis kan till och med vänskapen sättas på spel. 

2. Jag är väldigt dålig på att planera och prioritera detta kan gälla allt från läxor till ridpass. 

3. Jag är dålig på att fatta beslut. 

4. För ett år sedan var jag jätte godis-beroende men detta har försvunnit. 

5. Jag har för det mesta alltid för högra krav på mig själv, det är vanligare att jag sätter för höga mål och bli ledsen än att sätta ett lågt mål och bli jätte glad. 

6. Jag blir ganska nervös när jag träffar nya människor. 

7. Jag har fler vänner som är av det manliga könet än av det kvinnliga. 

8. Mitt tålamod har växt under det senaste året.

9. Förr hade jag det lätt för att bli svartsjuk på andra människor, men det har jag inte längre. 

10. Jag är galen i vintersport på TV, jag planerar min dag efter TV-tiderna när det är skidor eller någon annan vintersport på TV. 
God morgon!

God morgon alla läsare, idag blir det en tuff men ganska slapp dag. Jag satte klockan idag på kvart över 9 för att allt ska hinnas med. Mamma och jag åker snart till stan för att handla sedan ska jag kolla på vintersporter hela dagen för att sedan åka till stallet när det är mörkt. Så ser min dag ut idag. Med Gabbe hoppas jag kunna rida ut en bra sväng utan att det är för halt och att vi slipper träffa massa djur som står och glor på oss jämt och som Gabbe sedan vill busa med. Han har försökt springa i kapp t.ex. rådjur och harar, men de springer 100 gånger så fort som honom när jag sitter på, haha stackarn.

Hur ser eran dag ut idag då? :)


RÖSTA!

Nu måsta alla rösta, det är bara 2 dagar kvar och jag hoppas att Roffe vinner Jerringpriset!

Ring 099-20603 och rösta på Rolf-Göran Bengtsson


Vilken häst!

Gabbe var verkligen jätte kul och rida idag! Jag skrittade ut en sväng först på långa och korta tyglar på ca 20 min. Sen travade jag och red mycket serpentiner och volter på terrängbanan eftersom det jagades för fullt i skogarna överallt. Jag tycker dessa jägare är riktigt sugna på att skjuta vildsvin varje dag, vilket är jätte SKÖNT!
Men Gabbe var pigg och lyssnade bra på mig fast han vilat i två dagar. Jag red även mycket avbrott för att få honom kvickare i skritten efter ett avbrott. Efter ett tag fungerade det mycket bra. Han fick dock bara skritta och trava idag eftersom han vilat 2 dagar och jag inte mår helt 100. Efter ett pass på terrängbanan på 20 min så avslutade jag för att det kom en timmerbil på vägen bredvid terrängbanan och jag visste att min häst skulle bli rädd för den så jag travade hemåt och avslutade på vägen till utgången av terrängbanan:) 

Jag var riktigt nöjd med Gabbe idag och han var på bra humör för att få komma ut och springa lite! Jag tog med kameran för att ta lite bilder idag. 


Min häst har...

min häst har bara tre ben från och med nu... :(Hoppas det håller i sig

Vad kul om denna information stämmer och att slur resultatet blir såhär!

Hem från skolan

Åkte hem från skolan idag runt 12 för jag kände mig sjuk och det var också var jag var. När jag kom hem gjorde mitt huvud så ont så jag bara ville hugga av det för ett ögonblick, inte nog med det, jag hade lite feber också. Min temperatur brukar ligga på 35,5-36,4 grader. Idag visade den 37,6 (det är högt för att vara mig).
Jag ville så gärna till stallet idag så jag åkte dit fast jag mår som jag gör! Jag rycktade honom inte igår och han blev inte riden så idag skulle jag ryckta honom noga och prata och mysa med honom, det var också det jag gjorde. Han var på välidgt pigg och glatt humör men det kan nog bero på det väder som är. Det blåser storm och det fälls träd hit och dit. Men han var väldigt mysig och ville pussas mycket idag och så mycket som han fäller just nu så var det bästa att bli rycktad enligt det sätt han visar på. 

Det är föresten fredag den 13:e idag och jag har inte råkat ut för något, förutom att bli sjuk... Hur han ni lyckats tagit igenom er dagen? Några olyckliga saker och otur eller har ni kanske haft tur? 


Mår inte alls bra

Jag håller nog på att bli sjuk tror jag, mitt huvud känns som om det ska explodera och min hals ska vi inte prata om. Vi var nyss i stallet och det visade sig att hästarna inte varit ute idag pga oväder och hovslagare och det visste inte jag, men jag hade redan bestämt att han skulle vila idag eftersom det var då halt överallt att det knappt gick att gå på vissa ställen. Anledningen till detta är det regn och snö oväder vi hade under HELA förmiddagen. 

Men eftersom han varit inne så gick jag en promenad med honom på en kvart ungefär och han var jätte glad och pigg och skötte sig jätte bra. Han ville springa så jag joggade en sväng med honom på de ställen han och jag kunde springa på. Det tyckt han var jätte kul och sprang med öronen framåt och slog lite med huvudet, den busen.

Nu ska jag ta mig i kragen

Idag är det inte så mycket läxor och göra, förutom en muntlig presentation på spanska till i morgon, kanske dags och börja?
Provet idag gick faktiskt bra tror jag förutom de sista frågorna, de gick nog inte jätte bra. 

Gårdagens pass ska jag skriva om nu, med Gabbe alltså. Han var pigg från början när jag skrittade på långa tyglar och det blev inte mindra pigghet i honom senare. När jag kortade tyglarna så började han trava på stället med öronen framåt och glädjen i livet. En helt annan häst sedan dagen innan. I traven var han väldigt fin hela tiden i början iaf. Han gick i en stadig form och hade en bra energi och takt. Det kändes väldigt kul att rida honom just då, innan han började fåna sig och hoppa till för allt och gå emot skänklarna när jag skulle böja igenom honom, men precis som vanligt så släpper det fortare och fortare så det problemet var snart löst, skönt nog. Sen red jag in på en skogsväg som inte alls var lika hård som grusvägen. På denna väg gick det till och med och galoppera. Så för första gången på 4 dagar så fick han galopper. Red fram och tillbaka på vägen och travade och galopperade. När jag skulle rida ut från den vägen och ut på grusvägen igen så kommer en timmerbil. FY, vad min häst blev rädd och helt skräckslagen, stakarn. När den åkt förbi blev min häst galen, han började springa och galoppera åt sidan på sidan och jag fick hålla i honom jätte hårt i handen, för så fort jag släppte stack han. Det gick inte ens att klappa honom och försöka lugna ner honom för då sprang han. Efter 10 min lugnande han sig, och ni kan tänka er en rädd ponny med 0 kontroll och bara hålla i honom. Vad ont jag hade i benen, armarna och händerna efter och ha spänt mig. 

När han lugnade sig så blev han jätte fin igen och då kunde vi båda lugna ner oss och allt slutade bra :DHinner inte

Nu är tiden knappt, jag har prov i morgon på något jag itne kan eller ha pluggat på! Resten av kvällen ska gå åt att plugga på detta eftersom två betyg hänger på detta prov. Får jag MVG på provet får jag troligen MVG i två ämnen på ett och samma prov! Jag blir väldigt ledsen i fall jag failar på detta och så påverkar det två betyg! Nu ska det fasen mig pluggas. 

Jag hoppas jag hinner skriva om det hel galna passet idag på en pigg häst, om inte får i vänta till i morgon!
Sorry för detta men skolan kommer i första hand, tuvärr. 

Kram på er alla:D

Dagens pass

Idag var det inte direkt kul att vara i stallet, innan jag red vill säga. Min häst var inte alls glad idag utan väldigt rädd av en andledning. Gabbe fryser inte i vanliga fall och i stallet stod stackarn och skaka, vi försökte få honom att sluta men de gick inge bra. Han var varm under täckena så han var bara rädd. Sen hade jag problem med att borsta min häst och ens gå i närheten av honom. Det var ju jätte kul, sen kunde jag inte borsta huvudet på honom eller tränsa för att han var så rädd. 

Nu glömmer vi det för Gabbe var faktiskt kul och rida idag. Jag red ut med Matilda en sväng i mörkret. Gabbe var rädd för det mesta i början och han gick emot skänklarna och han var jätte spänd och det brukar han inte alls vara, inte så mycket. Min häst mådde inte alls 100 idag. Men han gav sig tillslut efter lite klappningar och avslappnande och lugnande röst. Han blev verkligen jätte fin när vi ridit ett tag. Vi travade nästan hela tiden och i början och största delen av ridturen så hade de lite kapplöpning utan att springa för fort eller gå ur den fina form de hade. Det var lite mer smygning i ökningarna. Gabbe var fin i sidorna och han skötte sig och var snäll mot Lucky, Matildas häst. Gabbe kan ha en tendens att bli lite sur när han inte får gå först när han vill eller sist när han vill. Men idag skötte han sig. Gabbe slutade bete sig som en ponny med stegen efter lite om och men, han fick i slutet en riktigt bra energi i steget utan att det gick fortare. 

Ett bra pass idag och min häst lugnade ner sig efter ett tag vilket var väldigt skönt :) 


Det ser ut som om han har fötterna i hinken men det har han inte.

Jag lever!

Nu är första skoldagen avklarad och jag känner mig lite små taggad att fortsätta faktiskt, kanske beror det på att våran dag idag endast innehöll 2 och en halv lektion och vi slutade klockan kvart i 1! 
Dagen är entligen avklarad och det känns som om det bara kan bli bättre för jag var riktigt trött i morse och vad seg att komma upp ur sängen. Men efter att duschat så blev jag pigg. 

Nu taggas det att snart åka till stallet och rida min lilla pigga ponny. Det är rätt kallt idag också så jag tror han kommer vara välidgt pigg efter och ha vilat igår. Det blir att rida ut och trava ganska mycket och hoppas på att vägen inte är allt för hård så att det kanske går och galoppera på något ställe. Då gäller det och hålla i sig, förhoppningsvis kommer jag hem hel och oskadad :D 

Ha en fortsatt bra dag och hoppas att det är fler än jag som överlevt skoldagen idag, för er som har börjat! :)Priser ryttargalan 2011

Här är lite priser och pristagare på 2011 års ryttargala som ägde rum i Stockholm den 8:e Januari. 

Årets bragd- Rolf-Göran Bengtsson för sitt EM-guld i hoppning
Morgondagens stjärna- Sofie Lexner, Maria Hagman Eriksson och Frida Andersén
Årets häst- Ninja la silla som tillsammans med Roffe tog Em-guld
Morgondagens häst- Click and Cash 1155, Isac och Lancelot 359
Årets ryttare- Rolf-Göran Bengtsson
Årets Komet- Angelica Augustsson
Horse of fame- Stand By Me
Årets uppfödare- Stuteri H - Anita & Bengt Johansson, Horred
Årets hästskötare- Emma Eriksson - hoppning
Årets hederspris- Antonia Ax:son JohnsonBilder

Bilder från igår, mobilbilder så därför är det inte den bästa kvalitén.

sista lovdagen

Idag var det sista dagen för det här lovet och nu har ännu ett år passerat, 2011 har varit ett bra år i skolan och jag hoppas på att det går minst lika bra under 2012. Egentligen kan man säga att jag redan börjat skolan då vi var på Volvo idag (jag och Andreas) för att jobba med vårat projekt i företagsekonomin. Nu är vi klara med all information vi behöver och i morgon ska vi sätta oss ner och göra en rapport och en keynote presentation (powerpoint) för er som inte förstår maciska.

Kom hem från Flen runt 4 och halv 5 bar det av till stallet. Jag red inte idag då jag tyckte min häst skulle ha en välförtjänt vila, fast han inte behöver det för hans energi. Men det var mysigt att bara borsta honom idag för han var glad och tyckte det var jätte mysigt att bli rycktad. Han glänster efteråt som han nästan alltid gör, men idag var det lite extra. Jag tror att Gabbe blev lite sur över att vi inte skulle rida då han efter rycktningen fick gå in i boxen och det syndes på honom att han trodde att vi skulle ut och rida, stackaren. Hästarna fick sedan mat och sen var stallet klart efter att höt var klart. 

Nu har vi precis kommit hem och ikväll ska jag plugga för i morgon börjar skolan igen, hoppas jag kommer upp ur sängen! 

Börjar ni också i morgon?


Kärlek till min häst <3

Jag vill till Scandinavium!


Vissa säger ditt och andra säger datt

Det finns många människor som ser helt olika på sättet att rida när det är mörkt. Vissa tycker att man pressar hästen och att den inte ska gå när det är för mörkt utan bra lyse. Men jag förstår inte det?
Har man annat och göra på dagarna och inte hinner med och rida på dagarna när det är ljust, vad ska man göra då då? 

Jag tycker att det inte är något fel att rida när det är mörkt när man inte hinner med annat. Har man en häst som är mörkrädd så ska man som ryttare ställa upp för hästen och visa att det inte är något farligt. De ekipage som klarar sig i alla väder och tidpunkter är de som litar bäst på varandra. Gabbe har inte hela tiden fungerat att gå i mörker, de fösta året gick det inte alls utan han tyckte att allt var läskigt och han vägrade gå utan att spänna sig för mycket. Nu går han var som helst när som helst och det är jag jätte glad för. Jag tycker inte det är något fel att rida när det är mörkt för jag förstår inte vad som är dåligt med det? En häst som litar på sin ryttare till 100 skulle kunna gå i alla väder och att det inte spelar någon roll om det spöregnar eller om det är kolsvart. 
Ryttare och häst ska ju passa ihop och lita på varandra och för att en häst ska känna sig säker i mörkret krävs det att ryttaren visar och är tydlig att det inte är någon fara och inte själv spänna sig, ryttaren finns för att göra hästen säker och det är det vi ska göra också. 

Jag tycker inte det är något fel med att rida i mörkret, med pannlampa så fungerar det mesta iaf för mig och Gabbe :D

=)


Mörker

Idag red jag ut på Gabbe sent på eftermiddagen så det var även mörkt idag. Gabbe gick betydligt bättre idag än igår. Han var faktiskt riktigt kul och fin att rida idag. I början var han dock lite busig och pigg och lyssnade inte till 100 utan han ville springa och han taktade i skritten. När jag började trava så var han "rädd" för saker som hände i skogen i mörkret. Han fick inte galoppera idag heller då det var alldelles för hårt och ojämt i marken. Men ju mindre han får galoppera ju finare blir han i traven. Jag fick igenom honom riktigt bra i sidorna ganska fort idag vilket gjorde att det inte blev så mycket bråk utan vi kunde samsas och han lyssnade för små hjälper både framåt och för att sammla. 

I slutet trampade han på väldigt bra och allt bara flöt på så idag kändes det toppen redan från start då det visade sig att han var pigg och glad idag även om han inte ätit innan ;)Dagens knäppis

Idag är dagens knäppis helt klart min häst. Han var helt knäpp att rida och jag tror att hans energi har stigit honom åt huvudet för han var överallt samtidigt som han inte var någonstans, om ni förstår vad jag menar. I början var han pigg på ett bra sätt när vi skrittade på långa och korta tyglar. Han har börjat skritta väldigt bra just nu och kan gå i olika former vilket är välidgt skönt, då han tidigare alltid velat gått i en låg och lite små hängig form.
När vi började trava så hoppade han till och busade med huvudet och drog upp det och började springa fort i traven. Sedan var det lite hopp fram och tillbaka på vägen. Han lekte också lite smått mörkrädd också som jag vet att han inte är egentligen. 

Han gjorde lite som han ville idag och huvudet flög åt alla möjliga håll och kanter. Han kunde inte heller skritta efter att vi börjat trava då han taktade eller travade på stället. Efter lite om och men så fick jag koll på honom. Jag var tvungen att flera gånger ta tag i honom för att han gjorde som han ville. Tillslut gav han upp och han gick väldigt bra. Pigg och fin var han men han trampade på sig lite då och då, eftersom han hade energi både från bakbenen och fråmåt. Jag var verkligen tvungen att lugna ner honom och rida mycket skänkelvikningar och få igenom sidorna för att få hans fullkomliga uppmärksamhet. Och det gav resultat efter ett tag då han började ge sig i sidorna och gå i en lugnare takt och inte verka så stressig men ändå ha en bra energi. Och det avslutades på topp :)


Rolf-Göran är bäst!

Detta är Roffe så värd tycker jag och jag hoppas han vinner så många priser som det bara är möjligt!
Vad tycker ni? Är Roffe värd detta? God morgon!

Nu har jag precis gått upp ur sängen och jag känner mig på väldigt pigg idag. Vi kommer inte åka till stallet idag förrän runt 5 kanske. Vi ska kolla vintersport hela dagen och sedan kolla på hyllningarna för Ishockey-guldet. 

Dagen kommer se ut på det sättet och sedan ikväll ska jag till en kompis och vi ska ha filmkväll och det ska verkligen bli mysigt och skönt att göra något kul innan skolan börjar. 

Det är bara 3 dagar till skolan börjar! Längtar ni till skolan börjar och vad ska ni hitta på idag?


I'll love you always.You are everything for me.


Dagens pass i solsken

Idag åkte vi till stallet runt 1 för att jag skulle kunna rida när det var ljust för att se om det är något fel på Gabbe men det var det inte. Jag red på terrängbanan för det skulle gå och rida där, det var inte något bra underlag alls. Det var hårt och det gick inte att rida ordentligt och min häst tyckte inte det var det bästa underlaget för det var fryst och lite guppigt.
Men vad gör man när man ska kunna kolla hästen. Jag skrittade först ett varv runt kvarteret på ungefär 20 min och då skrittade jag bara för att han skulle vara väl framskrittad. 
När jag kom in på terrängbanan var det första jag fick göra är att lugna ner min häst. Gabbe var pigg och jätte busig. När jag skulle börja trava så gjorde han ett litet bocksprång,vifta med huvudet med öronen framåt och hoppade åt sidan samtidigt! Han gjorde några sådana saker och var jätte glad och jag höll på att flyga av några gånger men höll mig kvar. 

Mamma fick komma efter ett tag för att kolla och hon såg inget och jag kände inget konstigt alls. Gabbe var välidgt fin och rida idag, jag fick lugna honom hela tiden. Han var lite väl stressigt ibland och det kändes som om det gick jätte långsamt i fart men han trampade på väldigt bra. När jag försökte få det att gå lite fortare så trampa han på sig så jag fick rida så lugnt fast det kändes som om det gick rakt upp och rakt ner och inte kom någontstans. Men det är väl så det ska vara? Mer uppåt än framåt och att hästen trampar över sig bra? Så han var jätte fin och rida idag, synd att kameran inte var med! Jaja, nu ska jag rida på som vanligt eftersom det inte var något fel på honom idag iaf. 


Vad trött jag är

Jag är väldigt trött nu, jag satt uppe hela natten och kollade på ishockey, Junior VM. Sverige spelade bäst hela matchen och hade 64 skott på mål under matchen mot Rysslands 16 st. Då förtjänar man verkligen att vinna. Klockan kvart över 5 var matchen slut och SVERIGE vann! Då gick jag och lade mig efter prisutdelningen och deras runda på isen. 

Nu har jag nyss vaknat och jag känner att jag skulle behövt sova sisådär 4 timmar mer. Vi ska snart åka till stallet och kolla min häst. Det är vad min dag består av och jag kommer nog ta en tupplur mitt på dagen.
Den här låten passar så bra in på nattens match och den spelades i omklädningsrummet! Idag är jag stolt att vara svensk och de var så duktiga och så värda att vinna, därför nämner jag de i ett inlägg! :D

Söta ponnyn

Idag fick min häst vila eftersom har var lite oren/stel. Men han verkade väldigt pigg och såg ut som att han ville ut en sväng. Jag tog på honom ett fleecetäcke och skrittade ut en sväng barbaka i mörkret. Ritten var kanske bara 20 min men min häst tyckte det var väldigt kul, men vi skrittade mestadels men han fick trava lite och det märks att han inte är helt 100 men det kändes betydligt bättre än igår. I morgon ska vi åka till stallet på förmiddagen (eller när vi vaknat efter att ha kollat hockey hela natten) och hoppas att vi kan springa med honom någonstans där det inte är så hårt och ojämt. Men det får vi se i morgon =)Dagens schema

Idag ska jag göra lite läxor som det är dags att lägga lite energi med. Jag har börjat med en rapport i Företagsekonomi som är ett grupparbete. Men först och främst är det skidor på TV som gäller för min del. Stallet kommer inte bli förrän runt 5 kanske eller något liknande eftersom jag ändå inte ska rida.

Frågestund med Video-svarHar fått en del frågor av personer som läser bloggen och även på bilddagboken! Så denna gång ska det bli speciellt om jag får över 7 frågor så blir svaren inspelade och visas som ett video-inlägg. 
Frågorna kan handla om vad som helst, privat eller med hästen!
Fråga på jag svarar på allt. Det lovar jag!

Absolut värt att lyssna på

http://stinaq.se/soundslides/rgb/ Klicka på denna länk och ni hamnar på clinicen i Helsingborg med Rolf-Göran Bengtsson. Jag hade gärna åkt dit för att titta även om jag inte är något hoppryttare så hade det varit spännande. Den som missade denna clinic kan ju ta och kolla in ljudklippen och bilderna så kan man få höra lite av hans smarta idéer och hur han gör när han börjar rida! Mycket bra gjort =D

-Är det någon skillnad på den här hästen du sätter dig upp på jämfört med den innan?
R-G Bengtsson - Det är en annan färg!

Känns segt ikväll

Jag sitter här i min säng och bara tråkar. Har just släpat upp mina skolböcker för nu är det kanske dags att börja plugga när det är mindre än 7 dagar kvar till skolan börjar. Det går sådär jag kan säga, jag känner mig så seg ikväll att det känns som om jag bara ska slockna och somna när som helst, klockan halv 11? Något är fel men nu är det dags att gå och sova, tycker mitt huvud iaf. Det är det tidigaste jag har gått och lagt mig de senaste tre veckorna. 

Ni får ursäkta för dålig uppdatering men det börjar kännas att mitt huvud tar stryk av att vara ledig. Det blir bättre i morgon jag lovar, förresten så hade jag besökrekord igår på hela 150 st unika besökare! Stort tack!Dagens pass

Idag avr min häst inte sig lik, han kändes konstig bak. Han kändes inte halt men han kändes inte 100 i bakbensaktiviteten. Han var pigg och glad annars så han verkade inte störa sig så mycket av det. Men jag travade lite och skrittade mest för att inte göra det värre om han nu har ont eller är stel någonstans. Sen när jag skulle göra igångsättningar skakade han riktigt mycket på huvudet och det brukar han inte göra. 

Men mamma och jag ska kolla i morgon. Jag ska springa med honom på något sätt och kolla, men jag tror inte han är halt för så kändes det inte men vi ska kolla ändå och om det inte är något så ska jag rida :)

Hoppas inte det är något utan att jag bara känner för mycket.

Ogillar vissa människor...

En sak som jag verkligen inte gillar med vissa människor är att de även kan ha en falsk sida. Visst jag kan ljuga ibland för att inte såra människor som jag gillar. Men ibland kan tillochmed jag sjunka till en nivå där jag inte vill vara. Detta ska jag försöka ändra på under 2012. 

Nu är det så att jag fått reda på att en bra kompis till mig har snackat om vissa saker bakom ryggen på mig. Det känns kan jag säga. Jag tycker att personer som tycker att det är något fel med något som hänt så ska man prata om det med en själv och inte med någon annan, iaf om det är en nära vän som man kännt ett bra tag. Nu är det inte så att vi är osams på ett sätt som gör att vi inte pratar med varandra men det är nog bäst att ta tag i detta, för det har hänt flera gånger. 

Jag har klarat mycket skit och det har gjort att jag hellre är själv än umgås med folk. Jag har absolut inte problem med att träffa nya människor och lära känna de och umgås med de lite när som helst. Men jag har svårt att ta in nära vänner som får veta mycket om mitt liv. 

Jag har tillräckligt mycket vänner att träffa och prata med när jag har lust och har tid och det klarar jag mig bra med. Och det är skönt att inte ha för många också. I skolan så fungerar allt jätte bra och jag har vänner att va med och det känns skönt. På fridtiden har jag min häst och han är den bästa vän jag har och det kommer han alltid vara. 

Mitt liv är jätte bra just nu så jag klarar mig utan massa skit-snack runt omkring, för jag klarar mig utan er!
Lev ert liv och lägg inte energi och snacka bakom ryggen på mig, för det skiter jag i!

Pigg ponny

Idag var det en pigg ponny jag red idag. En lite halv mörkrädd ponny var det också. Jag kunde bara rid i ungefär 20 min eftersom det var ganska halt ute på vägarna. Det började med att Gabbe var lite rädd för skogen som var svart som natten. Sen var Chico i hagen bredvid och sprang runt i hagen och det tyckte Gabbe var rätt läskigt också. Så det tog ett tag att få honom att gå förbi för han stod och tittade med huvudet åt höger mot skogen och vänster mot den andra hästen. Tillslut gick han förbi. Då taggade han till och blev riktigt pigg och han trippade på stället. Jag travade honom och försökte få honom lugn men det. Han var för pigg och det var inget vidare underlag så jag försökte få igenom sidorna och sedan avsluta. 

Efter en kort ritt så tyckte min häst i stallet att vi ridit alldeles för lite och kunde inte stå stilla i stallet. I morgon ska jag rida när det är ljust och då ska han få gå rätt hårt så han lägger energi på rätt saker och inte håller på och busar för mycket som han gjort de senaste dagarna :)Ryttargalan, vem vinner?

Här är kategorierna som det ska delas ut pris till på ryttargalan i år, vem tycker du ska vinna i respektive katagori?
Nu tog jag bara några av de kategoriernn som finns med, det finns fler. 

Årets Bragd:

Rolf Göran Bengtsson - hoppning
Patrik Kittel - dressyr
Anita Johnsson - funktionshindrade

Årets Häst:
Ninja la Silla - hoppning
Watermill Scandic H.B.C. – dressyr
Power - distans

Morgondagens Stjärna:
Sofie Lexner, 25 år, Lund – dressyr
Michelle Hagman, 26 år, Tyskland – dressyr
Jeanna Högberg, 29 år, Bålsta – dressyr
Nicolina Savbäck, 18 år, Linköping - hoppning
Maria Hagman Eriksson, 24 år, Järlåsa – distans
Ludwig Svennerstål, 21 år, England – fälttävlan
Frida Andersén, 21 år, Hofors – fälttävlan
Elin Härkönen, 17 år, Almunge – voltige
Axel Olin, 26 år, Kristianstad – körning

Årets Uppfödare:
Stuteri H – Anita & Bengt Johansson, Horred
Omnihorse – Christoffer & Annica Alwén, Blentarp
Gränsbo Stuteri – Familjen Runesson, Ängelholm

Källa: http://www3.ridsport.se/Ryttargalan/Nominera/

Outfit

Jag fick en kommentar där jag skulle skriva min outfit från den senaste fotograferingen. Så här kommer den.
Hjälm: Euro-Lite 
Ridjacka: Kyra K
Ridbyxor: CRW champion
Schabrak: Globus
Ridstövlar: CRW (mina vardagsridstövlar)
Ridhandskar: Roeckl
Träns: Globus
Sadel: Globus Click 
Framskydd: Event
Bakskydd: Eskadron


Det var det tror jag :)

En märklig sak...

Jag kom och tänka på en sak som hänt varje 1:a Januari varje år som jag haft Gabbe. Första året jag hade honom, 2009, var det hoppläger på trolldal och han började stanna och greja då. Under året så visade det sig att han inte ville hoppa. 

Det som hände den 1:a resulterade under hela året.

Under 2010 så var han lite ojämn i stegen under just den dagen, men jag red och det släppte efter ett tag, och han blev riktigt fin att rida. Galoppen kändes jätre bra och han började gå i en högre mer bärande form.

Under 2010 blev han mycket roligare att rida dressyr på och han var jätte fin under trav och galopparbetena under de största delarna och han blev halt under en period. 

2011 han gick jätte bra i travarbetet och trampade på jätte bra jämfört med tidigare. 

Under 2011 bev han riktigt fin i traven och han började trava på riktigt bra och fick ett annat steg och han började arbeta bättre med ryggen och bakbenen. 

2012, han gick riktigt bra i traven och han flyttade för lätta hjälper åt sidan. 

Det är kanske bara något som bara råkar inträffa men det är en kul grej, kanske bara jag som sett det på det sättet men det är lite ironsikt. 

Får se om det stämmer, för då ska han i år gå bra i travarbetet och bli lättare för hjälperna i sidvärtsrörelserna. Det återstår och ser om det händer ;)
Mår inge bra alls

Idag vaknade jag klockan 12 och jag gick och la mig runt 12 igår kväll så jag sov i 12 timmar i natt, jag som sovit så mycket den senaste veckan mår bara sämra om jag sover så mycket. Mitt huvud känns som om det ska explodera och värken är inte alls kul. 

Jag red ut en sväng på Gabbe idag och jag red barbaka och skrittade mest då jag tyckte det var en bra dag att ha det där skrittpasset jag pratade om här om veckan. Eftersom jag inte var på topp så kändes det bra att ta det lugnt. Han var jätte fin och skritten har aldrig fungerat så bra som det gjorde idag! Han skrittade på och hade en energisk skritt utan att bli lång och hängig i handen. Allt var jätte bra, han flyttade bra för skänklarna och lyssnade lätt och bra för de små ställningshjälperna. Jag kunde inte låta bli att trava en kort bit och det gjorde jag och det märks skillnad på Gabbe när han är väl igenom riden i skritten för då fungerar traven mycket bättre. 
Så Gabbe skötte sig jätte bra idag.

Nu ska jag ta en tablett mot huvudvärken och sedan gå och lägga mig och kolla på tv resten av kvällen! Bilder åren 2008 till 2011

2008200920102011


Huvud-bilder


2009


2010


2011

Ridpasset idag

Idag var min häst väldigt fin och rolig att rida. Han verkade pigg efter att ha stått igår. Jag red ut en sväng idag och eftersom det snöat under dagen så var det ganska ljust för att vara klockan 5 på eftermiddagen. Gabbe fick bara skritta och trava eftersom det blivit plusgrader efter att snön kommit så det blev styltor. Men Gabbe var pigg och lyssnade jätte bra och han var fin i sidorna fast han stod igår. Han var lite fånig ibland bara och hoppade mellan de olika sidorna på vägen.

Det har ju blåst storm för några dagar sen och jag har inte ridit den vägen jag red idag efter att det har blåst, så Gabbe blev "rädd" för grenarna som låg i vägkanten och i hagen vi red förbi, men jag vet inte om han var rädd på riktigt eller om han bara var busig eftersom han gick förbi utan problem efter ett kort tag av blåsande och tittande. Jag red öppna mest idag och försökte rida ganska mycket skrittarbete och ta vara på hans pigga energi. Men det gick ju som det gick, Gabbe ville springa och helst galoppera. Nu ahr jag kommit på att jag måste få igenom honom ordentligt i sidorna innan han kan göra ett jätte bra skrittarbete. Det fungerar inte annars för då blir han lätt hängande. Så jag red skänkelvikningar och ställde hela tiden och tillslut gick han riktigt bra i skritten för att vara honom :)

I morgon ska vi rida ut och då blir det bara skrittarbete för det är det som fungerar sämst just nu.


Året var 2011

Jag har tuvärr inga bilder från vissa månader. I början av 2011, Januari, Februari och Mars har jag inga bilder i från. Men det var dessa månader som började ändra Gabbe hur han är och rida. Det var under Januari och Februari 2011 som jag började träna för Cecilia och han förändrades massor på ett positivt sätt att rida.

April
Maj-Juni han stod, utan att bli riden eftersom han varit sjuk.
I mitten av Juni- Juli, så började kämpandet igen om att få honom så fin han varit under Januari-Mars. Efter ett tag släpptes allt och allt började gå otroligt bra.

Augusti:SeptemberOktoberNovember har jag inga bilder ifrån

December


Detta var en snabb titt på bilder från det gångna året som jag kommer minnas =)

Året i sig har varit en ny utveckling för min häst och för mig själv. Vi har även stött på motgångar som försvårat våran utveckling.

2012 kommer fortsätta lika bra som 2011 slutar hoppas jag och jag hoppas även att vi kanske kan starta någon tävling i år och överföra de bra ridpassen hemma till tävlingsplatserna :)2012!

För er som missat de så är det 2012 nu och jorden kommer gå under i år enligt filmen som hade biopremiär 2010 eller var de 2011, kommer inte ihåg. 
RSS 2.0