Svar på fråga

Hur rider du och vad är ditt mål med ett ridpass? Tycker du att en häst ska gå i en form hela tiden eller tycker du att den ska varieras?

Ja du, det är bra frågor det här. Jag har verkligen olika mål varje pass med Gabbe eftersom både han och jag är på olika humör varje dag och vi är välidigt beroende av att den andra är på bra humör också likaså en själv för att ett pass ska gå så där bra som man vill. Min häst har utvecklats mycket under den senaste tiden och det gör han fortfarande så mina mål med varje pass är väldigt varierande beroende på vad jag vill under just den dagen. Målet som jag har varje ridpass är att min häst ska bära sig själv, lyssna för skänkeln och att jag ska använda så små hjälper som möjligt sedan är det lite små delmål jag har också som varierar pass till pass och det är att han ska lyssna sidvärts jätte bra och smidigt, göra bra öppnor och slutor, öka och samla gångarterna på ett snabbt och smidigt sätt.
Jag har lärt känna min häst så väl, så när jag sitter upp och börjar rida känner jag direkt om mitt mål kommer att nås eller inte. Är det en sådan dag som man känner att hästen eller jag är på dåligt humör får man snabbt omvandla sina planer och göra något som är mer realistiskt. 

Angående formen så tycker jag att det är bra att variera den väldigt mycket under ett ridpass. Jag brukar rida i en låg och djup form i början av ridpasset och kontrollerar om han är med på noterna framåt eller inte. När jag är nöjd med det så börjar jag sakta ta upp formen vart efter och när jag sätter mig i arbetstrav vill jag ha en ganska hög form för att han ska trampa under sig och få sina fina steg. Sedan rider jag i olika formen i trav och galopp lite beroende på vad jag gör. Jag låter honom gå i en ganska låg form när jag gör något han tycker är jätte jobbigt och en hög form när jag tycker det fungerar och att han bär sig själv. När jag avslutar rider jag i en låg form och låter honom vila på stegen :) 

Hoppas det var ett något bra svar iaf :)

Jobbar öppna i en låg form
Försöker rida honom i en bra hög form men han går inte riktigt som jag vill där ;)

Kommentarer
Postat av: Stina

Tack så mycket för svaret :) Har alltid försökt lösa med hur jag ska rida med olika former på min häst och hur jag ska göra när han inte riktigt orkar rida i en hög form i vissa rörelser. Det är nog kanske bättre att låta honom gå i en lite lägre from då precis som du skrev. Det ska jag prova =D

2012-04-05 @ 09:17:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0