Hackamore

det är ett bettlöst bett som jag har på Gabbe för att han blev ganska hängig i munnen när jag red. Jag tror att det sitter i munnen någonstans och för att vila munnen ett tag så rider jag på ett hackamore.
Hackamore är ett skarpt bett som rids på pigga hästar eller alla hästar som inte kan gå på vanligt bett.
Jag tycker att det är viktigt att kunna rida utan och med bett för att få hästen ridbar på ett varierat sätt och att hästen inte ska bli allt för stum i handen. 

Eftersom det är ett väldigt skarpt bett så ska man passa sig för att ta tag i det för mycket och rycka till, om man gör detta kan det sluta illa. Man ska också se att det inte sitter för långt ner så att nosgrimman hamnar på nosbenet för då kan hästen bryta nosbenet om man tar tag för mycket. 

Gabbe trivs väldigt bra på hackamore och går minst lika bra då, om inte bättre. Dessa "skänklar" som de kallas, som sitter där bettet ska sitta, de finns i två olika varianter och ju längre de är destå skarpare blir de, jag rider på ett ponny hackamore och då är det inte lika skarpt. 

Hackamoret har ett hävstångseffekt och det är därför det är så skarpt, om man är oerfaren med detta bett ska man passa sig att rida med för mycket i handen och hålla för mycket då det kan ge en negativ effekt och det blir väldigt skarpt. Jag red i början, eftersom jag var väldigt oerfaren med det, på ganska långa tyglar i början för att se hur han reagerade och hur lite jag behövde ta och det gick väldigt bra :)

Det enda som jag tycker är lite svårt med att rida med det, är att det är ganska svårt att ställa de tycker jag, i början iaf.

Hästarna blir enligt mig mer mellan skänklarna med detta bett både i stödet i handen och på böjda spår får man de mer igeom i sidorna på ett rätt sätt, ett sådant sätt som man vill ha med ett vanligt bett också.

Tummen upp!

/Sandra

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0