Kvarka =´( och bonde söker fru!

I år har jag haft lite av ett oturs år känns det som.. Hänt mycket trist som tärt på en.. Orkar inte gå in på detaljer just nu dock.. Utan det här inlägget tänkte jag ägna mig åt mitt senaste otursfall..

Det hela började i torsdags när jag märkte att mitt ena föl Bounty andades väldigt konstig, han lixom rosslade och snarkade i andningen.. Lät det hela vara och väntade tills dagen efter, det hela va lika illa och tog då tempen, den visade 39.1! Ringde ut veterinären som kollade igenom honom och hade ingen aning om vad det kunde vara mer än en infketion så han fick febernedsättande och pecillin. Dagen efter var feber borta på förmiddagen men han lät likadant, ringde tillbaka och hon tyckte vi skulle avvakta eftersom han inte hade feber.

Vi åkte iväg och hopptränade på eftermiddagen och när jag kom hem så gick jag direkt ut i hagen för att kolla honom och tog tempen som då viade 39.3! Ringde direkt till strömsholm och de bad mig komma in direkt eftersom föl är väldigt känsliga =( Jag blev jätte orolig och skakade samtidigt som jag grät en svätt emellan allt! Hur skulle jag kunna lasta båda? Bally kan inte stå smalt, provat de tidigare och hon får PANIK!

Men vet ni vad, Babsan fick lindor, boots + Reäla skydd och hon stod som en ängel, lika så mitt helt underbara föl! Han bara stod där!!

Väl framme på strömsholm går jag in för att säga att vi är där och går då förbi en tjej som kollar väääldigt mycket på mig, känns som jag känner igen henne och får en SNABB bild i huvudet BONDE SÖKER FRU! Ja precis hon som ska vara med i höst, hon lesbiska som hade små shettisar! Tänker inte mer på det fören hon kommer fram till oss och kollar på Bounty och börjar prata lite allmänt! VÄLDIGT trevligt tjej måste jag säga! Inser då snabbt att hon har en dosa i byxan? Och ber om hjälpt med sin shettis då hennes medhjälpare gått iväg.. Ja och de kom tillbaka med en JÄTTE stor kamera.. Höll mig utanför ild (hoppas jag..) Men i höstens avsnitt lär ni få se min bil och transport iaf så håll utkik ;) Haha =)

Tillbaka till B, Veterinären lyssnade igenom hans andning och sa direkt! Det här är JÄTTE allvarligt.. Tydligen så kan föl runt 12 veckor få en elakartad tumör/bakterie i lungorna som de ofta dör av! HJÄLP!! Jag blev jätte rädd!! Blev en lungröntgen som de inte såg något på.. De ringde in en medicinspeciallist från tyskland som nu var på besök, hon kom och kollade på bilderna samt gjorde ett Ultraljud utan att hitta något! SKÖNT tänkt jag, inget lungproblem iaf!!

Nu skulle de göra en endoskopi alltså gå ner med en kamera i halsen! Detta va ju lättare sagt en gjort på en fölunge som va sååå trött på att vara där, han var drogad 3gånger sin vikt, bremsad i BÅDA öronen samt mulen och ändå ville han inte, han slängde sig omkull på golvet och kom på att han kom undan på så sätt så efter att han gjort det tregånger så sa både jag och ena vetenären ifrån! Han skadar sig själv! NU var vi alltså 6 personer som höll honom! De bestämde att ge honom en drogdos till och vips så va han LUGN ;) När de kom ner i halsen så såg man direkt att han inte fick någon luft! Lustsäckarna framför luftstrupen var så svullna att de skulle explodera när som helst! Hjälp tänkte jag kommer han dö nu?! Eftersom ingen av veterinärerna pratde svenska så hörde man bara stundtals vad de sa men fick senare förklarat att han TROLIGEN har kvarka då symtomen tyder på det och han måste behandlas därefter! De hade ingen plats ledig på smittskyddsavdelningen så fanns inget annat att göra än att åka hem igen och gå på febernedsättnade!

Vi var hemma runt 2 på natten helt slut och fixade då ordning stallet!

Nu står hästarna isolerade och allt ska tvättas oc virkonas innan man rör någon annan häst! Alla kläder och hästar saker som varit i kontakt med de smittade hästarna ska desinfekteras!
Provsvaren kommer inte fören på torsdag tidigast men hur som helst så spelar de ingen roll det måste behandlas som kvarka enligt lag!

Idag hade även min lilla fölunge Eldina feber 39.1 så i morgon ringer jag ut Nyberg för att få mer febernedsättande och hoppas att denna ONDA cirkel stannar vid de här hästarna som gått tillsammans i hagen! Dock är det en LÅNG och JOBBIG process och det betyder att ALLA tävlingar som va inplanerade med Abbe måste ställas in och även tyvärr fölvisningen av min stjärn fölis =( Så himla tråkigt!!

Här kommer lite allmän information om Kvarka!

Kvarka är en sedan länge känd smittsam hästsjukdom. Det första fallet av kvarka rapporterades av Jordanus Ruffus redan 1251.

 

Utbrott av kvarka sker årligen hos hästar i Sverige och övriga världen. Antalet anmälda utbrott av kvarka diagnostiserade i Sverige har varierat från 60 till 160 per år mellan 1997 och 2010. Bara den först diagnostiserade hästen i ett stall anmäls som ett utbrott. Ett utbrott kan alltså omfatta flera insjuknade hästar.

Symtom

Klassisk symtombild för kvarka är:

 

  • Hög feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.
  • Näsflöde, ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början (kan då förväxlas med virusinfektion).
  • Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
  • Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.

 

Sjukdomen kan också förlöpa med betydligt lindrigare symtom, till exempel enbart näsflöde eller hosta utan hög feber. Äldre hästar visar ofta mildare och kortvarigare symtom än unga.

 

Några av de allvarliga följdsjukdomar som kan förekomma vid kvarka är:

 

  • Lunginflammation (pneumoni) och lungsäcksinflammation (pleurit).
  • ”Kastad kvarka”, spridning av bölder i kroppen, exempelvis till lungor, tarmkrös, lever, mjälte, hjärna med mera.
  • Anasarka (purpura hemorrhagica) en immunmedierad blodkärlsinflammation (vaskulit) som orsakar kraftig vätskeansamling i kroppen.
  • Immunmedierad myosit (muskelinflammation).

Smittämne

Kvarka orsakas av en betahemolyserande streptokock, Streptococcus (S.) equi subspecies equi, i dagligt tal kallad endast S. equi.

Även en annan streptokock, S.equi subspecies zooepidemicus, ofta benämnd S. zooepidemicus, kan ibland orsaka övre luftvägsinfektion med liknande symtom som kvarka. S. zooepidemicus förekommer dock ofta hos friska hästar i lågt antal i näsa och svalg utan att orsaka sjukdom.

Smittvägar

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom. Kvarkabakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Gemensamma vattenhoar i hagar kan ofta vara ordentligt kontaminerade. Smitta kan även ske via travselar, sadlar, träns och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

 

Bakterien utsöndras via nosen från den insjuknande hästen 24-48 timmar efter första febertoppen. Hästar som inte längre har synliga symtom kan ändå utsöndra S. equi ytterligare 2-3 veckor eller i vissa fall ännu längre. Modern forskning visar att kvarka sprids även via sådana symtomlösa smittbärare. Hos dessa lever bakterien vidare i luftsäckar eller bihålor och utsöndras intermittent till omgivningen.

Patogenes

Inkubationstiden är 3-14 dagar. Kvarkabakterien kommer in i kroppen genom hästens mun eller nos och fäster på slemhinnan. Några få timmar efter infektion är det svårt att detektera bakterier med ett svabbprov. Bakterierna har då penetrerat cellerna och sprids därefter snabbt till lymfvävnaden i övre luftvägarna där bölder bildas. Infektionen sprids ofta till luftsäckarna. I vissa fall bildas "stenar", så kallade konkrement, i luftsäckarna. Ibland sprids bakterien via blodet eller lymfan i kroppen och infekterar andra organ, så kallad kastad kvarka.

 

S. equi är försedd med en kapsel av hyaluronsyra och vissa protein som hindrar hästens immunsystem att identifiera och döda den. Dessutom innehåller kvarkabakterien enzymer som skadar vävnaden och leder till bildning av bölder.

Diagnos

Diagnos ställs på kliniska symtom samt påvisande av bakterien i odling och/eller PCR (polymerase chain reaction som spårar smittämnets arvsmassa.). PCR-metoden vid SVA detekterar och skiljer mellan S. equi och S. zooepidemicus

Kvarkabakterien är i en del fall svår att isolera från den sjuka eller misstänkt infekterade hästen. Om hästen trots negativt provsvar från laboratoriet visar kvarkaliknande symtom med smittspridning till andra hästar, kan kvarka därför inte uteslutas. Kvarka är anmälningspliktigt redan vid klinisk misstanke och bör då hanteras som sådan med isolering av stallet.

Hörs i morgon igen / Madde

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0